Foredrag: At diskutere er at tænke sammen
Den offentlige debat – i tv, radio, aviser, netmedier og sociale medier – er ofte forurenet med mundhuggeri, mudderkast og falske konflikter. Med afsæt i en diagnosticering af tilstanden i dominerende debatfora viser journalist Kurt Strand, hvordan unødig grøftegravning optrapper konflikter i samfundet og hvad der kan forandre den måde, vi taler med hinanden på.
Foredrag: Natur og fortryllelse – Charlotte Weitzes forfatterskab
Menneskets forhold til naturen går som en grøn tråd gennem Charlotte Weitzes eventyrlige forfatterskab. Hun fortæller primært om sin seneste roman Ulvemælk, som dels handler om folkemindesamleren Evald Tang Kristensen, der indsamlede folkeminder i 1800-tallet, da både eventyrerne og naturen var ved at forsvinde. Og dels handler om forfatteren Inga, som lever i 2040, hvor en stor skov dækker Jylland samtidig med, at AI har overtaget hendes kunstneriske virke. Charlotte vil også fortælle lidt om tidligere bøger: Cli-fi-romanen Den afskyelige, planteromanen Rosarium og essaybogen Klimaet og kunstneren.
Leonard Cohen koncertforedrag: Troen, ordet, kroppen og sangen
Canadiske Leonard Cohen (1934-2016) var en sangskrivernes sangskriver, som slog bro mellem litteratur, religion, erotik, pop og folkemusik fra store dele af verden. Han var en produktiv og lun personlighed, som udviklede sig som performer gennem hele livet og konstant bearbejdede og skrev videre på sit sangkatalog.
Der er lagt op til to spændende timer. Thomas Ulrik Larsen spiller selv en række Cohen-sange, både de uomgængelige klassikere og de obskure perler.
Foredrag: Kærlighed
Kærligheden er overalt! Kærlighed er det tætte og intense forhold til andre mennesker, som vi lever ud i den erotiske kærlighed og i kærligheden til vores børn. Vær med, når filosof og prodekan, Anne Marie Pahuus, udfolder kærligheden, der spænder vidt – fra passion til venskab, fra lykke til lidelse – og som både kan overvinde alt og være kilde til evige sorger.
Foredrag: Når vi ånder i takt – om fortællingens kraft
Når vi fortæller historier, kommer vi tættere på hinanden. Vi får en forståelse for, hvem vi selv er, og hvem de andre er, og hvordan vi kan fungere sammen. Historier skaber bedre relationer mellem mennesker. Historier skaber trivsel. Derfor kan vi mennesker ikke leve uden fortællinger.
I efteråret 2023 udgav Dorthe Løwendahl Bomann bogen ”Når vi ånder i takt”, der er blevet til i et samarbejde med Niels Hausgaard. Hør hvordan hollandske, saltmodne Matjessild indtaget ved et køkkenbord i Hundelev blev begyndelsen til et forrygende samarbejde med den lune vendelbo, og hvorfor det er så vigtigt at tage os tid til at være nysgerrige og lytte til hinandens historier.
Julekoncert med højskolens kor, sanghold og musikhold
Den 3. december kl. 19.30 byder Løgumkloster Højskoles elever velkommen til en stemningsfuld julekoncert i Løgumkloster Kirke.
Højskolens musikhold, sanghold og kor præsenterer en blanding af klassiske og nye julesange samt elevernes egne kompositioner og fortolkninger af alt fra ørehængende popsange, elskede højskolesange og fortryllende jazz.
Glæd dig til at høre sangernes smukke stemmer fylde kirkerummet og mærk julestemningen, når vi inviterer til en hyggelig aften med musikken i fokus.
Foredrag: “Det er stort, det er dansk, det er dejligt”
Hvad vil det sige, at noget er dansk? Hvad er dansk identitet og hvordan er den blevet til? Hvad er vores forestilling om Danmark og hvordan skildrer vi denne forestilling?
Med danske filosoffer og tænkere som Søren Kierkegaard, K.E. Løgstrup og Niels Bohr dykker vi ned i disse spørgsmål med særligt fokus på to af de helt store nationalklenodier fra den danske filmskat – Olsenbanden og Matador.
Julemarked
Eleverne på Løgumkloster Højskole holder lørdag d. 23. november julemarked for alle lokale, venner og familier. Kom og se, hvad de har kreeret i de kreative værksteder og køb en tidlig julegave - måske til dig selv? Der vil være lidt godt til ganen til alle, der kommer.
Foredrag og fællesspisning i Klima-køkkenet: Bælgfrugterne kommer
Velkommen til det sjette foredrag i rækken i Klima-køkkenet.
Pure Dansk er søstrene Astrid og Malene Søgaard, som sælger danske økologiske linser, ærter og bønner dyrket i samarbejde med danske landmænd.
Hør hvordan spørgsmålet 'Hvorfor spiser vi udenlandske bælgfrugter, når vi kan dyrke dem i Danmark?'
blev til startsskudet på en mission for at give alle danskere muligheden for at fylde tallerkenen med danske økologiske bælgfrugter, og sammen skabe grønnere madvaner.
Få en forsmag på deres store opskriftunivers og kogebøger, når Pure Dansk giver fornyende smagsoplevelser.
Klimakøkkenet er støttet af Norda-fonden, og foredragsrækken “Fællesspisninger i Klimakøkkenet” er støttet af Folkeoplysningspuljen
Støttekoncert med højskolens musikhold
Vi vil gerne byde velkommen til en hyggelig koncertaften med Løgumkloster Højskoles nuværende musikelever. Koncerten vil tage dig gennem en bred palet af musikalske stilarter, og der vil være både kendte, mindre kendte og selvskrevne sange. Alt sammen til fordel for Den Globale Højskolefond.
Koncerten starter kl. 15 i Den Gamle Biograf i Løgumkloster.
Masker i Marsken: Workshop - Improvisationsstrik
På denne workshop dykker du ned i improvisationsstrikken med med strikkedesigner og musiker Albert Reinholdt Østergaard (Kontrastrik). Albert har udviklet et strikkekoncept, der er inspireret af jazzmusikkens ideer om improvisation. Med helt enkle, simple og nemme strikketeknikker kan du lave de flotteste unika-trøjer.
Masker i Marsken: Foredrag - Bær dine fejl
Det skal du opleve til strikke-jazz med Albert Reinholdt. Albert er ikke alene en fantastisk jazzmusiker. Han er også forrygende god til at strikke. Og han vil vise dig, hvordan man kan bruge improvisationsstrik til at få ro i sindet.
Friedrich på pindene - om farver, kunst og strikketøj
Kom med til foredrag i kunstens tegn, når Ditte Larsen og Lilian Munk Rösing fortæller om forbindelsen mellem landskabsmaleri og strikning.
Foredrag og fællesspisning i Klima-køkkenet: Det blå, bæredygtige guld
Velkommen til det femte foredrag i rækken i Klima-køkkenet.
På menuen er blåmuslinger og andet godt fra havet
ea Neuberg er opvokset ved vadehavet og har arbejdet med mad fra willness til wellness indenfor oplevelsesturisme i projektet "Mærk Marken Smag Vadehavet". Hun har haft produktion og salg af lokale råvarer og specialiteter på Rømø og har en kæmpe passion for vadehavet. Lea har en del uddannelser indfor sundhed, hun er både sygeplejerske, fysioterapeut, ernæring og sundhed og har også en kandidatgrad i folkesundhedsvidenskab. Hun er ekstern lektor på UC Syd.
Klimakøkkenet er støttet af Norda-fonden, og foredragsrækken “Fællesspisninger i Klimakøkkenet” er støttet af Folkeoplysningspuljen
Genforening for gamle elever
Genforening for gamle elever på Løgumkloster Højskole. Arrangementet arranges af elevforeningen
Mad og monopolet
Kom med når vi stiller skarpt på en masse spændende og relevante spørgsmål om klimaforandringernes indflydelse på vores kost.
Skyernes vilde verden
Himlens enorme mangfoldighed af skyer og lysfænomener er overvældende og fyldt med både overraskelser og hemmeligheder, som betager mange mennesker, også selvom mange kun kigger kort op på himlen i få sekunder ad gangen, og går glip af fascinerende syn. Himlen påvirker vores sind og psyke gennem former og farver og stemninger. og har været en kilde til stor inspiration for malere og forfattere gennem tiden. Den gigantiske verden over vores hoveder er helt enkelt en vild og magisk verden.
Søren Hauge, magister i idéhistorie og filosofi
PRIS: 50. kr. betales ved indgangen på enten Mobilepay eller kontanter
Et gensyn med Løgumkloster Højskole - Syng, Snak og Spis
Genforening - Reunion-weekend for gamle elever (før 2020) på Løgumkloster Højskole
Foredrag og fællesspisning i Klima-køkkenet: Dyrk selv bæredygtige grøntsager med inspiration fra Folkets Have
Velkommen til det fjerde foredrag i rækken i Klima-køkkenet.
Det er høstsæson og på menuen er friske grøntsager fra skolens have og Folkets Have. Vi går i det nyindrettede køkken sammen og tilbereder lidt af de sprøde, nye grøntsager.
Danutha Ehlers fra Folkets Have kommer og fortæller om, hvordan hun har startet et bæredygtigt regenerativt landbrug.
Oplægget vil omhandle vores jord. Ikke den store runde, men den brune, der også er under vores fødder. For hvordan opbygger vi den, så den kan give os gode, sunde og klima-venlige råvarer. Når vi spiser mange et-årige planter er det både forbundet med meget arbejde, men ligeledes en forstyrrelse af jorden. Oplægget handler om flerårige planter og hvilke gastronomiske muligheder, der er i dem.
Klimakøkkenet er støttet af Norda-fonden, og foredragsrækken “Fællesspisninger i Klimakøkkenet” er støttet af Folkeoplysningspuljen
Støttekoncert med højskolens kor og bands
Vi byder velkommen til en hyggelig støttekoncert med højskolens musikelever. Aftenen vil stå på alt fra storladne korarrangementer, intim jazz, danske pop klassikere, dansabel funk til selvskrevne sange. Alt sammen til fordel for Den Globale Højskolefond.
Koncerten starter kl 19.30 i højskolens foredragssal Ottekanten. Der vil være kaffe og kage i pausen.
Foredrag og fællesspisning i Klima-køkkenet: Du danske sommer, jeg elsker dig. Fællesspisning udsolgt. Stadig pladser til foredrag.
Velkommen til det tredje foredrag i rækken i Klima-køkkenet.
På menuen er dejlig dansk sommermad med inspiration fra Middelalderhaven.
Vi mødes efter aftensmad og får en rundvisning i højskolens have, her hører vi om hvilke råvarer, der er i sæson netop nu og hvordan det har formet den danske madkultur omkring sommertid v. Anika Karlsen Thor, Madudvikler i Klima-køkkenet
Klimakøkkenet er støttet af Norda-fonden, og foredragsrækken “Fællesspisninger i Klimakøkkenet” er støttet af Folkeoplysningspuljen
Sommerkoncert med højskoleeleverne
Kom til vores sommerkoncert og hør højskolens dygtige elever spille musik i klosterkirken. Både højskolens musikhold og kor har taget rytmiske arrangementer med og de glæder sig til at præsentere dem for medstuderende, venner, familie og lokale.
Foredrag og fællesspisning i Klima-køkkenet: Danskernes madvaner anno 2024 v/ direktør for Madkulturen Judith Kyst
Kom til grøn fællesspisning og gratis foredrag tirsdag d. 21. maj kl. 18 - 21:00 på Løgumkloster Højskole.
Mens vi venter på, at Klima-køkken-byggeriet gøres færdigt i nordfløjen, har vi taget hul på en foredrags- og fællesspisningsrække med Klima-køkkenet som omdrejningspunkt.
Judith Kyst, direktør for Madkulturen holder foredrag om danskernes madvaner på baggrund af Madkulturens seneste rapport.
Klimakøkkenet er støttet af Norda-fonden, og foredragsrækken “Fællesspisninger i Klimakøkkenet” er støttet af Folkeoplysningspuljen
Jazzkoncert med Nordic Songbook
Seksteten Nordic Songbook spiller skandinaviske salmer og viser med en jazzet twist.
Foredrag: Europas unge stemme
For at forstå de europæiske unge, deres forskelle og ligheder, deres kampe og visioner, har Elena Maria Askløf og Peter Lauge rejst rundt i Europa med deres kameraer og spørgsmål siden 2013. De har set Europa forandre sig, og de har talt med de unge, der står midt i tidens strømninger og det er deres fortællinger, vi skal høre om i dette foredrag.
Genforening for gamle elever
Genforening for gamle elever på Løgumkloster Højskole.
Arrangementet arranges af elevforeningen.
Foredrag: Landmandens natur: ”Økologi er ikke et koncept, men en rejse”
På Kroghsminde ved Ølgod er næsten hvert et hjørne af produktionen nytænkt og gennemtænkt. Her driver 7. generation, Jens og Lisbeth Krogh, sammen med tre medarbejdere det økologiske landbrug, der ikke bare rummer 140 stk. malkekvæg men også 380 hektar landbrugsjord, 125 hektar naturpleje-arealer med afgræsning i Nationalpark Vadehavet, kalve, kvier og stude, vindmølle, biogasanlæg, skovgrise, slørugler, frugttræer, skolebesøg samt selvforsynende køkkenhave. Her gennemsyrer den dybe interesse for naturbevarelse og produktion af sunde fødevarer nemlig alle dele af livet og driften.
v/Jens Krogh, økologisk landmand og bestyrelsesformand Naturmælk
Entré: 50 kr. - betales i indgangen på enten Mobilepay eller kontant
Foredrag og fællesspisning i Klima-køkkenet: Forårets køkken
Velkommen til det første foredrag i rækken af Klima-køkkenet.
Vi starter aftenen med fællesspisning, hvor vi skal smage på forårets første spæde skud, salater og hvad Middelalderhaven har at byde på. Herefter holdes et oplæg om forårets klima-venlige råvarer og hvilke man selv kan finde i naturen. Vi slutter af med fællessang og har udvalgt et potpourri af højskolesange, der handler om forår, natur og bæredygtighed.
Klimakøkkenet er støttet af Norda-fonden, og foredragsrækken “Fællesspisninger i Klimakøkkenet” er støttet af Folkeoplysningspuljen
Foredrag: Humor som medicin – om livsmod, livslyst og livsglæde
Når livet er allerbedst, siger vi: ”Jeg var lige ved at dø af grin!” Når livet er værst, siger vi: ”Jeg er ved at dø af stress.” Men hellere dø af grin end af stress. Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Humor afvæbner den urimelige.
Foredraget er en lattermild rundrejse i humorens livgivende univers, hvor Erik Lindsø tager fra de muntre og giver til de skuffede. Glæd dig til et par muntre timer, hvor lattermusklerne bliver rørt.
v/Erik Lindsø, forfatter, kulturjournalist og højskolemand
Entré: 50 kr. - betales ved indgangen enten via Mobilepay eller kontant
Tilmelding ikke nødvendig
Foredrag: Det forunderlige og gådefulde univers
Det forunderlige og gådefulde univers
Nysgerrighed og fascination har altid været væsentlige drivkræfter bag vores trang til at undersøge naturen i et forsøg på at forstå sammenhængene i den verden, som omgiver os. Selvom vi hele tiden får ny viden gennem rumforskningens teknologiske fremskridt, rummer universet stadig et utal af spændende og uløste gåder. I foredraget vil Hans Kjeldsen fortælle om, hvad der findes derude blandt stjernerne og blandt andet omtale Big Bang, solsystemet og søgning efter planeter omkring andre stjerner.
Hvis det er skyfrit efter foredraget, vil Hans Kjeldsen tage de interesserede med ud i mørket og være guide på en rundtur på stjernehimlen.
v/Hans Kjeldsen, professor i astrofysik ved Aarhus Universitet
Entré: 50 kr. betales i indgangen m. Mobilepay eller kontant
Tilmelding ikke nødvendig
Foredrag: Indendørsmenneskets natur
Vi lever det meste af vores tilværelse inden døre. Antropologen Cecilie Rubow har undersøgt hvad den livsform betyder for vores forståelse af naturen og vores håndtering af verdens økologiske kriser. I et etnografisk feltarbejde fulgte hun i fodsporene på strandmennesker, fuglefolk, miljøforkæmpere og klimaaktivister. Det førte til erkendelsen af, at der ikke blot er én natur, men flere, og at naturen er, hvor vi mindst venter det. I foredraget vil Cecilie Rubow give eksempler fra feltarbejdet og introducere til ny antropologisk tænkning om, hvordan de økologiske kriser kalder på nye måder at begribe naturen på.
v/Cecilie Rubow, antropolog og lektor ved Københavns Universitet
Entré: 50 kr. betales ved indgangen med enten Mobilepay eller kontanter.
Tilmelding er ikke nødvendig.
Foredrag: Det sårbare menneskes livsvilkår. Fire nordiske prisvindere.
Det sårbare menneskes livsvilkår. Fire nordiske prisvindere.
Hvert år uddeles Nordisk Råds Litteraturpris til en nordisk forfatter. Forrige år gik prisen til den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen for romanen ”Blomsterdalen”. Niviaq Korneliussen er stærkt inspireret af den islandske forfatter Audur Ava Ólafsdóttir, som fik prisen for sin fremragende roman ”Ar” i 2018. Begge skriver om kærlighed, afmagt og svigt – den islandske forfatter også med en stor portion humor og håb. Foredraget tager afsæt i de to romaner og inddrager tillige to andre prisvindere, nemlig den finlandssvenske forfatter Kjell Westö, som i 2014 fik prisen for romanen ”Luftspejling 38” og Per Pettersson, som fik prisen for romanen ”Jeg forbander tidens flod”. Alle fire romaner skildrer det sårbare menneskes livsvilkår i en verden, hvor vi ofte har svært ved at sætte ord på livets mange udfordringer og ikke får taget fat om problemerne, før det er for sent.
v/Anette Jensen, cand. teol., sidefag i nordisk litteratur og tidl. sognepræst i Løjt-Genner
Entre: 50 kr. - betales ved indgangen enten m. Mobilepay eller kontant
Tilmelding ikke nødvendig