Tilbage til Alle begivenheder

Byg op! Venskaber


  • Løgumkloster Højskole Brorsonsvej 2 6240 Løgumkloster Denmark (kort)
 

Byg op!

Venskaber

 

Kursusbeskrivelse

Noget af det bedste i livet er gode venner. Glæde, mening og lykke kommer af kærlighed og venskab. Men hvad er venskabet? Hvorfor er det så vigtigt? Og hvad er en god ven? Spændende foredrag af ”filosofisk forum” undersøger, hvad det gode venskab udgøres af og bygges af.

Ikke nok med teori: Det er nuværende og tidligere højskolelærer-venner fra LKHS der underviser og vi inviterer dine venner. Ligesom kurset er til vennepris, og man kan få nye venner.

Vi glæder os til at tage imod både nye som gamle elever på skolen!

Vælg mellem værkstederne:

I                         Skrivevenner med Mie Laugesen

II                        Byggevenner med Chad Pessara og Jens Nielsen

III                      Havevenner med Jonathan Glover

IV                      Mavevenner med Liv Nielsen

V                       Spillevenner med Aske Pedersen

VI                      Songwritingvenner med Valentin Pedersen og Jesper Nohrstedt

Skriv hvilket værksted du ønsker at deltage i, under bemærkninger, når du tilmelder dig.

Kursusleder: Nikolaj Boesen, højskolelærer og Ursula Dieterich-Pedersen, forstander


Højskolens Rytme

8.00 Morgenmad

8.30 Morgensamling

12.00 Frokost

14.30 Kaffepause

17.30 Mulighed for aftensang i Klosterkirken

18.00 Aftensmad

21.00 Aftenkaffe


Program

Søndag 27.07.

14:00

Ankomst og indkvartering

17:00 – 17:45

Med venner

Velkomst, introduktion til ugens program, en fortælling om venskaber og højskolesangbogens venskabssange.

v/Nikolaj Boesen, Højskolelærer

19:30 - 21:00

Filosofisk salon for alle

v/ Søren Rohmann Sønderby, Højskolelærer og filosof

Mandag 28.07.

09:15 – 11:45

Hovedfag

1. Mavevenner / Liv

2. Skrivevenner / Mie

3. Kreavenner / Chad

4. Havevenner /Jonathan

5. Spillevenner / Aske

6. Musikvenner / Jakob

Vælg et af hovedfagene for hele ugen.

14:00 – 16:30

Hovedfag

19:30 – 21:00

Mit liv som Hund

Hunden er efter sigende menneskets bedste ven. Hunden er også det første dyr som blev domesticeret og dermed tæt knyttet til mennesket både som en del af jagten, som vagthund, som symbol på trofasthed og siden som kæledyr. Vi dykker ned i kunstens verden og ser på "hundeportrætter" fra vagthund i det gamle Egypten, via symbolske malerier i europæisk kunsthistorie og jagtscener fra Skagen til Banksys street art.

v/ Anja Kjølby, højskolelærer

Tirsdag 29.07.

09:15 – 11:45

Jonas Holst:

Venskabets idéhistorie

Hvad vil det sige at handle og tænke i venskabets ånd? Hvilken betydning har det for vores tilværelse og for vores samliv med andre? Er det en forudsætning at have indgået et venskab med andre for at kunne handle og tænke i dets ånd? Hvad lægger vi i dét at være venner, og hvad har det med ånd at gøre? Med afsæt i eksempler fra filosofi, litteratur og hverdagslivets righoldige fællesdepot vil foredraget kredse omkring disse spørgsmål og søge svar på dem i dialog med mødets deltagere.

v/ Jonas Holst

14:00 – 17:00

Ekskursion til Rømø

Venskab ved havet

Rømø er kendt for sine kommandører på hvaljagt i ishavet. Det er familiebånd der binder på de store skibe, men også venskaber. Og de skal binde tæt når man er så mange måneder sammen på så lidt plads. Vi skal se museet kommandørgården, øens kirkegård og til sidst slå os løs på Europas største sandstrand Lakolk, hvor vi kan se i havets evighed med lyden af venners latter.

Efter aftensmaden på stranden kommer Kjell Knudten og danser Salsa med os i vandkanten. Ved dårligt vejr tager vi hjem og spiser og danser på højskolen.

v/Nikolaj Boesen, Højskolelærer

Onsdag 30.07.

09:30 - 11:45

Hovedfag

Følg det fag du har valgt.

14:00 – 16:30

Hovedfag

Følg det fag du har valgt.

19:30 – 21:00

Broderskab

Mennesker har tilsyneladende til alle tider grupperet sig i broderskaber (og søsterskaber), sammenslutninger større og tyndere end familien men mindre og stærkere end 'universelle' fællesskaber såsom nationen. Broderskabet forsøger at være en ikke-familie familie. I dette oplæg skal vi ind i alt fra klostre til rockergrupper for at se, hvordan broderskab er blevet tematiseret, hvordan loyalitetsforhold er blevet forhandlet, og hvordan grænserne mellem broderskab og andre fællesskabsformer såsom venskabet har udspillet sig, men også hvordan broderskaber altid også er blevet kritiseret for at være elitære, hemmelighedsfulde, i modstrid med familien Jf Jesus' påbud om at forlade familien), antidemokratiske, patriarkalske etc. Broderskabet er ikke kun en ikke-familie familie men også et forsøg på at udvide venskabets bånd hinsides den nære ven.

v/ Mikkel Thorup

Torsdag 31.07.

09:30 - 11:45

Hovedfag

Følg det fag du har valgt.

14:00-15:45

Venskabets begrænsning, Kærlighedens mulighed

Venskabet har siden Aristoteles spillet en, hvis ikke den centrale rolle i den vestlige forståelse af det politiske fællesskab. Venskabet er at være samme i dyder, at deles om et knækket symbol. Men dermed er vennen heller aldrig den helt fremmed for mig, men den fremmedes lighed med mig selv. Dette ses blandt andet ved, at det politiske fællesskab i vestlig idéhistorie tænkes som broderskabet – kvinderne har været ekskluderet for at oprette det venskabsbaserede politiske fællesskab. Men i et ægte politisk fællesskab deler jeg ikke kun skæbne med ligesindede, men tvinges også til at svare an over for den fremmed, som er mig total fremmed. Til en begyndelse tager man ikke ansvaret, det tvinger sig ind på en. Dvs. mit ansvar over for den fremmedes fremmed kommer til mig udefra som en indgriben i min konkrete verden. Ansvaret har dermed også ligheder med kærligheden, som er en udefra kommende hændelse, der griber mig og hensætter mig i en helt ny situation over den Anden

v/ Niels Mattsson Johansen

19:30 – 21:00

Afslutningsaften og festmiddag

Vores afslutningsaften er en Open Mic, hvor alle får mulighed for at optræde med musik, poesi, provokation, filosofi eller hvad de nu har på hjertet.

v/alle lærere

Fredag 01.08.

09:00

Tjek ud af værelset

09:15 - 11:00

Venskab på tværs af forskelle

"Vi gled fra hinanden" er en sætning, jeg hører mine venner sige oftere og oftere. Det kan skyldes, at de flyttede til hver deres landsdel, men indimellem skyldes det også, at man ikke ligner hinanden så meget mere, som man gjorde, da man var tætte venner. I denne undervisningstime vil jeg komme med argumenter og forsvar for, hvorfor man skal hænge ud med venner og mennesker, der ikke ligner og tænker som en selv, og hvilke gavnlige virkninger det har for et mere mangfoldigt liv. I en tidsalder med mere polarisering og større forskelle mellem mennesker bliver det vigtigere at kunne forlige sig med, at folk er forskellige .

v/ Jens Erik Nielsen,

11:15 – 11:45

Fælles afslutning

v/Søren Rohmann-Sønderby

12:00

Frokost og afrejse

*Ret til ændringer i programmet forbeholdes.


Om underviserne

Nikolaj Boesen

Jeg hedder Nikolaj. Jeg har læst Psykologi på Aalborg Universitet.

Jeg underviser i Selvindsigt og Mindfulness. Jeg er meget optaget af personlig udvikling og hvordan man kan finde mere ro og nærvær i sit liv. Jeg er meget optaget af Buddhisme og spiritualitet generelt - jeg tror der er meget at hente i flere af de gamle asiatiske filosofier.

Jeg er en del af Løgumkloster Højskole, fordi jeg ser det som en kæmpe gave at være omkring mennesker der har gang i en personlig udvikling.

 

Mie Laugesen


Priser

kr. 2.200   Prisen inkluderer ugens program, fuld forplejning, linned, håndklæder og en seng i et dobbeltværelse

kr. 1.600   Prisen inkluderer ugens program, fuld forplejning, linned, håndklæder og en seng i eget telt eller vores sheltere

kr. 250   Afbestillingsforsikring


Tilmelding

Lyder kurset som noget for dig, kan du tilmelde dig gennem vores online formular eller ringe til os på 7474 4040 og høre mere.

Vi glæder os til at se dig.

Forrige
Forrige
27. juli

De store filosoffer: Venner og venskab

Næste
Næste
20. september

Natur og Menneske