Tilbage til Alle begivenheder

Natur og Menneske


  • Løgumkloster Højskole Brorsonsvej 2 6240 Løgumkloster Denmark (kort)

Natur og menneske

Natursyn, iagttagelser og vandringer samt Sort Sol over marsken

Kursusbeskrivelse

Naturen er der! Lige uden for døren. Og naturen fylder, når vi drømmer om en grønnere fremtid så ønsker vi os vildere natur og mere af den. Meget mere. Vi har de seneste år fået øjnene op for de muligheder natur-rum tilbyder os i forhold til bevægelse, nærvær, mental og fysisk sundhed. Med genopdagelsen har vi måske også opdaget at forståelse for naturen og håndtering af fx klimakriser er præget af det moderne menneskes distance til naturen. Vi inviterer til en uge i naturens tegn, og vil præsentere dig for forskellige tanker om vores syn på naturen. Du vil bl.a. møde bioetiker Mikey Gjerris, naturvejleder og tegner Marco Brodde, billedkunstner Camilla Berner og forfatter Charlotte Weitze. Vi vil desuden besøge forskellige af egnens særlige lokaliteter, hvor vi vil iagttage, opleve og erfare, hvad naturen kan tilbyde os.

Kursets ekskursioner består af kortere vandreture i forskelligt terræn (mellem 1-7 km). For det fulde udbytte af disse ture forudsættes det, at man er godt gående. Husk at medbringe pas/billedlegitimation, da stærene ofte overnatter syd for grænsen. Medbring praktisk udetøj (varmt, vind- og vandtæt), samt gode travesko/støvler og et par tætsiddende gummistøvler til østersturen, hvor det også vil være godt at medbringe et par neopren-havehandsker til indsamling af de skarpe skaldyr.

Kursusleder: Mathias Gjørup Kleinsøe, højskolelærer

 

 

Højskolens Rytme

8.00 Morgenmad

8.45 Morgensamling

12.00 Frokost

14.30 Kaffepause

17.30 Mulighed for aftensang i Klosterkirken

18.00 Aftensmad

21.00 Aftenkaffe

 

 

Program

Lørdag 20.09.25

14:00 - 17:00

Ankomst og indkvartering

17:00 – 17:45

Velkommen til Løgumkloster Højskole

Præsentation af højskolen og introduktion til ugen

v/Mathias Gjørup Kleinsøe, højskolelærer

19:30 - 21:00

Foredrag

Indhold følger snarest

Søndag 21.09.25

09:30 – 11:45

Natur- og kulturvandring i Åved Plantage (ca. 6 km)

Denne tur går fra højskolen til den nærliggende Åved Plantage og langs Brede Å, hvor der åbnes op for skovens betydning for mennesker igennem århundreder.

v/Torben Ravn, tidl. skovrider og Jonathan Glover, højskolelærer

13:30 – 15:30

Naturens sprog

Ingen tvivler på, at vi har brug for naturen til vores fysiske overlevelse. Men ser vi kun naturen som en ressource, der kan opfylde vores fysiske behov, går vi glip af meget. For naturen kan også ses som et fællesskab vi er bundet til gennem millioner af års evolutionær udvikling. Et fællesskab, der giver vores sind og sjæl oplevelser, udfordringer og et hjem. Foredraget vil diskutere forskellige natursyn og søge at vise, hvad der kan ske, hvis vi begynder at forstå mennesket som en del af et større fællesskab i stedet for verdens selvkronede konge.

v/Mickey Gjerris, bioetiker, forfatter og tidl. medlem af Etisk Råd

17:00

Tidlig aftensmad

18:00 – 21:00

Ekskursion: Sort Sol over marsken (max 1 km)

Vi tager drager mod marskområdet for at opleve Danmarks mest kendte naturfænomen: Sort Sol. Før solnedgang (lokalt kl. 19.26) samles stærene over tagrørszonerne inden de slår sig ned for natten. Her om foråret er der næsten altid garanti for flotte opvisninger på aftenhimlen, når sultne rovfugle går til angreb, og stærene giver sig til at ”danse”.Husk pas, da stærene ofte går til ro syd for grænsen.

Turen ledes af Flemming Juel Søndergaard, naturformidler og Jonathan Glover, højskolelærer

Mandag 22.09.25

09:30 – 11:45

At tegne Vadehavet.

Kunstner og naturvejleder Marco Brodde fra Fanø fortæller om den udfordrende disciplin at tegne fugle i naturen i al slags vejr. Med en billedvandring i Marcos akvareller, grafik og skitser oplever vi Vadehavets natur, fugle og landskaber og bliver klogere på, hvordan fremtiden kan tegne sig for Danmarks største og internationalt vigtigste vådområde. Marco vil også fortælle om sit nye projekt med inspiration fra Steen Steensen Blichers digt ”Trækfuglene”. Et arbejde, der strakte sig over 3 måneder.

v/Marco Brodde, kunstner og naturvejleder Fanø, medlem af det det britiske Society og Wildlife Artists (SWLA)

13:30 – 17:00

Ekskursion: Natur- og stillevandring i Stensbæk Plantage (ca. 6-7 km)

Stensbæk Plantage er mere end blot en almindelig vestjysk hedeplantage. På turen rundt oplever vi de geologiske perler ”klimper” – flade bakker der pryder landskabet. Vi går gennem hedeområdet og fra det 28 meter høje Ballum Bjerg nyder vi udsigten over hedesletten og lyngområdet. Undervejs vil vi prøve at vandre sammen i stilhed for at opleve naturen på en anden måde og skærpe sanserne.

Turen ledes af Mathias Gjørup Kleinsøe, højskolelærer

Friaften

Tirsdag 23.09.25

08:30 – 11:45

Ekskursion: Nationalpark Vadehavet og Østerstur på Rømø (ca. 1-2 km)

Vi sætter kursen mod Vadehavsøen Rømø, der ligger i Nationalpark Vadehavet og har en fortid som hjemsted for kommandører på hvalfangerskibe. I dag er øen præget af turisme, men har en vidunderlig natur og her findes store koncentrationer af østersbanker, som blotlægges ved lavvande. Vi skal ved lavvande (max. ca. kl. 10.10) kun få hundrede meter ud på vaden for at finde østers. Vi plukker, så der er smagsprøver nok til alle, der har lyst. Husk praktisk tøj og tætsiddende gummistøvler.

Turens ledes af Mathias Gjørup Kleinsøe, højskolelærer

14:00 – 16:00

Træernes, planternes og menneskenes tid – Om kunst og natur

Få et unikt indblik i den kunstneriske proces og mød en af Danmarks meste spændende samtidskunstnere, der arbejder i krydsfeltet mellem kunst og videnskab. Camilla Berner er optaget af vores forhold til naturen, og hendes værker stedspecifikke og involverer materialer fundet på det stedet. Hun undersøger forholdet mellem den kontrollerede og den vilde natur, og stiller dermed skarp på vores kulturelt bestemte forhold til naturen.

v/Camilla Berner, billedkunstner

19:30 – 21:00

Manden, marsken og magien

Om naturfotografen C.C. Christiansen (1935-2022), Tønder

Carl C. Christiansen (Calle) var en naturfotograf og en naturformidler helt ud over det sædvanlige, og har vist sine naturfilm primært fra Tøndermarsken gennem mange år overalt i Sønderjylland. Calle, var en munter mand, som yndede at sige ”Æ burd’ væe i æ hau, men det æ en plau, æ vil møje heller’ ue i æ kau”. Så i stedet for at gå i haven, tog han på tur med sit kamera næsten hver dag over en lang årrække. Hans Pilegaard vil fortælle om Calle og sit venskab med ham. Derudover vil Hans fortælle om, hvordan han og Lokalhistorisk Arkiv for gl. Tønder Kommune, har forvaltet Calles mange film og optegnelser, som de fik overdraget af Calles arvinger. Men det vigtigste er at vi ser nogle af Calles film fra marsken. Glæd jer til en munter aften med fortællinger om en helt unik naturformidler.

v/Hans Pilegaard, Tønder

Onsdag 24.09.25

09:30 – 11:45

Fra græsplæne til middelalderhave

På Løgumkloster Højskole har vi siden efteråret 2020 været i gang med at forvandle højskolens tidligere haveanlæg bestående primært af græsplæne en permakulturhave samt etablere en ”levende middelalderhave” med en variation af haverum og naturoplevelser. Hør om havens grundprincipper og hvad, der udvikles i de forskellige delområder i haven.

v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

14:00 - 16:00

Natur og fortryllelse – Charlotte Weitzes forfatterskab

Menneskets forhold til naturen går som en grøn tråd gennem Charlotte Weitzes eventyrlige forfatterskab. Hun fortæller primært om sin seneste roman Ulvemælk, som dels handler om folkemindesamleren Evald Tang Kristensen, der indsamlede folkeminder i 1800-tallet, da både eventyrerne og naturen var ved at forsvinde. Og dels handler om forfatteren Inga, som lever i 2040, hvor en stor skov dækker Jylland samtidig med, at AI har overtaget hendes kunstneriske virke. Charlotte vil også fortælle lidt om tidligere bøger: Cli-fi-romanen Den afskyelige, planteromanen Rosarium og essaybogen Klimaet og kunstneren .

v/Charlotte Weitze, forfatter

Afslutningsaften

Hyggeligt samvær og samtale om ugens begivenheder. Der vil være en lille servering og du er velkommen til at medbringe dit yndlings-naturdigt.

Torsdag 25.09.25

09:30 – 11:45

Ekskursion: Draved Skov

Ugens sidste tur går til den nærliggende Draved Skov, der er det største stykke urørte skov i Danmark. Her har man en unik mulighed for at opleve, hvordan danske skove så ud for tusinder af år siden. I Draved Skov finder man blandt andet den sjældne småbladet lind og andre gamle danske træsorter. Skoven ligger tæt på Kongens Mose, og da den siden år 2000 har være udlagt som naturskov, er den våd, fugtigt og næsten ”urskovsagtig”.

v/Mathias Gjørup Kleinsøe og Jonathan Glover, højskolelærere

12:45 – 13:15

Fællesafslutning i Ottekanten

Herefter afrejse

*Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

 

Om underviserne

Mathias Gjørup Kleinsøe (kursusleder)

Jeg hedder Mathias. Jeg er uddannet biolog fra Aarhus Universitet.

Jeg bliver meget let begejstret over naturens forunderlige dyre- og planteliv - særligt de mange leddyr, men også fuglene er begyndt at fange min interesse.

Jeg elsker at være ude i naturen og nyde den ro, man kan opleve på en stille vandretur i skoven, men samtidig også naturens larm, når vandet i Brede Å bruser eller når tranerne kommer trompeterende på træk over hovederne på os.

Jeg bor på et lille landsted sammen med min kone og vores lille dreng

 

Jonathan Glover

Hej med dig, jeg hedder Jonathan! Jeg er vild med alt der har at gøre med at passe på naturen og dens ressourcer, på samme tid med at man passer på sig selv som menneske. Jeg er uddannet jordbruger fra den Regenerative Jordbrugsskole, hvor man lærer at dyrke jorden på samme tid med at man giver tilbage til naturen.

Jeg er meget optaget af klimakrisen, og især spørgsmålet ‘hvad fanden gør vi ved det, sådan helt konkret?’ Det er et stort spørgsmål, men jeg er overbevist om at svaret ligger i de ting som alle og enhver kan gå ud og gøre i deres egen have. Det er i hvert fald en vigtig del af helheden.

Jeg glæder mig supermeget til at møde dig.

 

Mickey Gjerris, bioetiker, forfatter og foredragsholder

Mickey Gjerris er uddannet teolog, har en ph.d.-grad i bioetik og arbejder i dag som lektor i bioetik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Han har de sidste 25 år studeret, forsket og undervist i etik og grublet over spørgsmål vedrørende natur, dyr, teknologi, klima, sundhed & sygdom, liv & død og meningen med det hele i et etisk, filosofisk og teologisk perspektiv. Han er desuden foredragsholder, forfatter til bøger, artikler, kronikker, klummer og blogs. Fra 2011-2016 var han medlem af Det Etiske Råd.

Foto: Foto Thomas Rønn

 

Charlotte Weitze, forfatter

Charlotte Weitze er skønlitterær forfatter og dramatiker. Hun skriver på grænsen mellem det hverdagsagtige og det eventyrlige, og med sin baggrund som cand.mag. i folkloristik fra Københavns Universitet blander hun et væld af referencer til folkeeventyr, myter, sagn, folketro og litteratur ind i sine værker. Weitze forfatterskab kredser desuden til vores forhold til naturen og hun er dybt engageret i klima- og naturtematikker, hvilket tydeligt kommer til udtryk i romanen Rosarium, 2021, essayet Klimaet og kunstneren, 2022 og hendes nye roman Ulvemælk, der udkommer januar 2025.

Foto: Lea Meilandt

 

Camilla Berner, kunstner

Uddannet lærer fra Den Frie Lærerskole, Ollerup, med speciale i billedkunst. Tidligere natur- og kulturformidler. Foredragsholder, billedkunstner og passioneret have-ejer

Jeg ser højskolen som et laboratorium, hvor man kan eksperimentere, undersøge og fordybe sig. Det skabende og proces-orienterede er en rød tråd igennem alt hvad jeg laver, og er min foretrukne indgangsvinkel til værkstedsarbejde og kunstneriske projekter. Jeg er optaget af at formidle og skabe sammenhænge, selv om der nogen gange er flere ubesvarede spørgsmål og ingen afklaring. Jeg elsker kunst, kreative udfoldelser, er optaget af det smukke og æstetiske, særligt alle de visuelle, taktile, form- og følelsesmæssig indtryk man får i naturen.

Foto: Pernille Klemp

 

 

Priser

kr. 5.450   Prisen inkluderer ugens program, fuld forplejning, linned, håndklæder og en seng i et enkeltværelse.

kr. 4.950  Prisen inkluderer ugens program, fuld forplejning, linned, håndklæder og en seng i et dobbeltværelse.

kr. 4.650 Dagselev: Prisen inkluderer ugens program og fuld forplejning.  

kr. 250   Afbestillingsforsikring

 

 

Tilmelding

Lyder kurset som noget for dig, kan du tilmelde dig gennem vores online formular eller ringe til os på 7474 4040 og høre mere.

Vi glæder os til at se dig.

Forrige
Forrige
27. juli

Byg op! Venskaber

Næste
Næste
21. december

Jul i Løgumkloster 2025