Tilbage til Alle begivenheder

Det Hele Menneske 2025 - Fire ugers indsigt


  • Løgumkloster Højskole Brorsonsvej 2 6240 Løgumkloster Denmark (kort)
 

Det Hele Menneske 2025

Fire ugers indsigt, udsyn og inspiration til eftertanke

 

”Det hele menneske” er vor tids etiske ideal. I vores individualiserede verden forventes det, at du forstår at balancere mellem alle dele i dit liv lige fra din offentlige persona, gennem arbejdslivet og helt ind i privat- og intimsfæren. Du skal have fod på dit liv og styr på dig selv. Men hvad vil det egentlig sige at være hel? Når helheden består af mange forskellige ting, og det synes vanskeligt at opfylde vores egne forventninger til et liv i balance. I en verden af konstant stimuli, forventninger til vores kompetencer, og handlekraft samt med et øget fokus på ressourcer, ikke bare dine egne, men hele klodens, kan det være svært ”bare” at være et helt almindeligt menneske på godt og ondt. Tiden kalder på forandringer både for den enkelte, for samfundet og for verden. Om vi skal sammenstykke helt nye fortællinger, se os tilbage og genopfinde tabte værdier eller hæve blikket mod stjernerne og drømme stort, det er værd at mødes og samtale om i begyndelsen af et nyt år.

Vi har sammensat et månedskursus for voksne, der kan give nyt udsyn, stof til eftertanke og muligheder for at skabe et mere balanceret liv. Vi sætter fokus på identitet, indsigt og inspiration, når gode oplægsholdere gæster højskolen og vi gennem foredrag og samtaler får mulighed for at reflektere over vores forestillinger, drømme og tanker. På den måde vil vi skabe udsyn til menneskelivets mange facetter. Desuden byder ugerne på masser af kreative udfoldelsesmuligheder og taktil dannelse, hvor det er muligt at stimulere, genopfriske eller opdage, hvad der sker med os som mennesker, når vi skaber med vores hænder og samskaber med andre. Sammen vil vi åbne op, hæve blikket, løfte stemmerne, lade latteren runge, se lyset i vintermørket og skabe grobund for frugtbare forandringer.

Kursusleder: Anja Kjølby og skolens øvrige lærere

 
 

Kursusleder

 

Anja Kjølby

Jeg er uddannet fra Den Frie Lærerskole, Ollerup, med speciale i billedkunst. Jeg har været rigtig mange år i højskolebranchen som kunstlærer og kursusleder, men har også arbejdet som natur- og kulturformidler hos Sort Safari, Møgeltønder og guidet utallige Sort Sol-ture. Og så turnerer jeg rundt med foredrag om kunst. Desuden underviser jeg i værkstedsfag som tegning, akvarel og collage. Jeg elsker at tegne, lave grafik og male akvarel. Er passioneret have-ejer, og så er jeg vild med at bo tæt på naturen og Vadehavets særprægede landskab.

 

Find de øvrige undervisere her


Højskolens Rytme

8.00 Morgenmad

8.30 Morgensamling

12.00 Frokost

14.30 Kaffepause

17.30 Mulighed for aftensang i Klosterkirken

18.00 Aftensmad

21.00 Aftenkaffe

 

Program

Program

Søndag 05.01.25

14:00 - 16:00

Ankomst og indkvartering

16:30

Velkommen til Løgumkloster Højskole v/Anna Kleinsøe, viceforstander

19:30 - 21:00

Det hele menneske – Fortællinger fra vores liv

De næste 4 uger skal vi tilbringe mange timer sammen, så denne aften vil vi bruge på at lære hinanden lidt at kende. Vi starter med et lille fælles oplæg, inden I deles i mindre grupper, hvor I skal spille et terningspil, der giver jer mulighed for at fortælle historier fra jeres liv. Vi skal genbesøg erindringer og lære hinanden at kende. Hvis du har mulighed for det må du gerne medbringe en ting fra det årti, hvor du blev født.

v/Anja Kjølby, højskolelærer

Mandag 06.01.25 Identitet

09:30 – 11:45

Kunsten at vælge – Introduktion til kursusprogram

Vi introducerer programmet samt Valgfag, Tænkepause, Samtale Salon og Kor så du har mulighed for at foretage et kvalificeret valg af fag for de næste 4 uger. Vi krydrer præsentationen med ord, billeder og fællessang.

v/Højskolen lærere

15:00 – 17:00

Identitet og dannelsesprocesser

Hvad kan du kende mig på? Hvad vil jeg kendes på? Kan Identiteten følge med gennem alle livsfaser, og hvordan fører identitetskriser til udvikling? Hvornår holder Identiteten kærligt fast på vores skrøbelige sind og hvornår føles den som en spændetrøje mod forandring? Med udgangspunkt i Lars Geer Hammershøjs fortolkning af dannelse og med et indblik i integral psykologi vil jeg gerne vise jer åbninger og perspektiver for vores 4 uger sammen på højskolen.

v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

19:30 - 21:00

Fællesaften: Sangaften

Fællessang og højskolesangbogen er en helt central del af højskoleoplevelsen. På denne aften skal vi lære højskolesangbogen bedre at kende ved at synge en masse og høre fortællinger om sangene og sangbogen. Vi skal synge nogle af alle de gode klassikere, men også lære de nye sange at kende fra den nyeste udgave af bogen. Imellem sangene dykker vi ned i baggrunden for sangene, og vi snakker om højskolesangbogens 130 års lange historie, og hvordan fællessangen stadig kan være relevant den dag i dag.

v/ Lærke Eller, højskolelærer

Tirsdag 07.01.25

09:30 – 11:00

Samtale Salon I

I Guidet fælleslæsning v/Anja Kjølby, højskolelærer

II Filosofisk Forum v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

III Parlamentet v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

Om eftermiddagen er der som regel afsat tid – enten efter frokost eller efter undervisningen – til fordybelse. Vores værksteder er åbne og kan benyttes. Du kan gå en tur i omegnen af skolen, fordybe dig i samtale og samvær eller trække dig tilbage og finde ro.

19:30 – 21:00

Når vi ånder i takt

Når vi fortæller historier, kommer vi tættere på hinanden. Vi får en forståelse for, hvem vi selv er, og hvem de andre er, og hvordan vi kan fungere sammen. Historier skaber bedre relationer mellem mennesker. Historier skaber trivsel. Derfor kan vi mennesker ikke leve uden fortællinger. I efteråret 2023 udgav Dorthe Løwendahl Bomann bogen ”Når vi ånder i takt”, der er blevet til i et samarbejde med Niels Hausgaard. Hør hvordan hollandske, saltmodne Matjessild indtaget ved et køkkenbord i Hundelev blev begyndelsen til et forrygende samarbejde med den lune vendelbo, og hvorfor det er så vigtigt at tage os tid til at være nysgerrige og lytte til hinandens historier.

v/Dorthe Løwendahl Bomann, journalist, fortæller og forfatter

Onsdag 08.01.25

09:30 – 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag A – fortsat

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 21:00

Korv/Lærke Eller, højskolelærer

Torsdag 09.01.25

09:30 – 11:45

Hvor ligger provinsen?

Land og by er modsætninger og hinandens forudsætninger. Forestillingerne om provins og storby dukker således op igen og igen i politik, kultur og hverdagens liv. Begrebet om provinsen danner en kampzone i et opgør om hjemlighed, ægthed, det ’rigtige’ liv og tilbagestående ’bondskhed’. Omvendt repræsenterer byen det moderne, fremskridtet, letheden, forandringen, men også trængsel, støj og stress. Disse forestillinger har gennemsyret dansk kultur gennem hundreder af år, men har også ustandseligt forandret sig. De kan opsøges i kunst, litteratur, sprog og erindring. Foredraget vil forme sig som en munter rejse gennem fortællinger, forestillinger og erindringer, fra Holberg til Guldalderen,

fra Grundtvigs folkelighed over det moderne gennembrud til vor tids ’Udkants-Danmark’. For hvor ligger provinsen?

v/Johannes Nørregaard Frandsen, professor emeritus, forfatter og foredragsholder

14:00 – 16: 00

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30

Kursist-aktiviteter

Vi mødes for at sætte hinandens talenter i spil. Kan du noget særligt? Vil du gerne fortælle om en passion, noget du har arbejdet med eller vil du gerne mødes med andre omkring en aktivitet? Vores erfaring siger, at I har utrolig meget at byde hinanden på. Vi laver præsentation og organiserer.

Fredag 10.01.25

09:30 – 11:00

Tænkepause

I Lyt! v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

II Læselyst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Poetisk broderi v/Petrine Kjær/Tue Winther, højskolelærere IV Yoga v/Lærke Eller, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

17:00 – 21:00

Klægager – Digegrevens Gård i Ballum

Grænseforeningen rykker ind for at holde Nytårskur, så vi rykker ud for at besøge Digegrevens gård, Klægager, der for år tilbage blev kåret som Danmarks smukkeste gård. Her har familien Lorenzen i generationer drevet landbrug, men nu er dyr og marker skiftet ud med Bed & Breakfast, udlejning af lokaler til arrangementer, fortælling og formidling om Vadehav og marsk samt servering af dejlig mad. Vi vil tilbringe nogle gode timer i hinanden selskab med mad, fortælling og snak.

Lørdag 11.01.25

09:00 – 10:00

Brunch

14:00 – 16:30

Wokeisme for begyndere

Sammen skal vi prøve at blive klogere på, hvad det egentligt vil sige at være woke. Vi vil forsøge at forstå og omfavne – men også udfordre – wokeismen. Fra tidligere ungdomsoprør har vi været vant til en "fuckfinger" fra ungdommen og en løftet pegefinger fra den ældre generation. Det er i dag blevet vendt om: I dag er det de unge mennesker, der belærer os om, hvordan vi passer bedre på naturen, samfundet og hinanden ud fra værdier om hensynsfuldhed, omtanke og inklusion. På trods af de fine idealer føler mange sig provokeret af wokeismen, og måske er det lige netop den løftede pegefinger, som virker provokerende. Vi dykker ned i forskellige emner som sprogets magt, repræsentation, køn og grænsesætning. Emnerne bliver vi klogere på gennem et fagligt oplæg, konkrete øvelser og debat. Sammen finder vi ud af, hvordan bevægelsen er med til at åbne vores horisont, hvorfor den provokerer os, og hvad vi kan lære af den.

v/Mie Laugesen, gymnasielærer og tidl. højskolelærer på Løgumkloster Højskole

Søndag 12.01.25

09:00 – 10:00

Brunch

10:30

Mulighed for at deltage i gudstjeneste i Klosterkirken

Mulighed for kursist-aktiviteter

Mandag 13.01.25 Indsigt

09:30 - 11:45

Hvad er køn og hvordan finder vi vores eget?

Om kønsidentitet, generationer og oprindelige menneskers kønsidealer

Med eksempler fra nye generationers kønskamp, ‘bløde manderoller’ og non-binære kønsidentiteter, fortæller Christian Groes hvad køn betyder i dag, og hvordan vi alle kan reflektere mere over det køn, vi har eller får tildelt og de kønsroller vi har. Groes kommer også med eksempler helt tilbage fra vikingetiden og oprindelige folk for at vise, hvordan mennesket altid har være flydende og haft mange skiftende kønsroller og kampe. De fleste vikinger og høvdinge var fx meget mindre macho end man tror, og kunne lege med det maskuline og feminine, mens shamanerne ofte var stærke kvinder med ben i næsen. v/Christian Groes, antropolog, kønsforsker og aktuel med bogen ”Gid min chef var høvding”

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

Friaften

Tirsdag 14.01.25


09:30 – 11:00 Samtale Salon II

I Guidet fælleslæsning v/Anja Kjølby, højskolelærer

II Filosofisk Forum v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

III Parlamentet v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

14:00 – 16:00

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- og kulturformidling v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 - 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 - 21:00

Kærlighed

Kærligheden er overalt! Kærlighed er det tætte og intense forhold til andre mennesker, som vi lever ud i den erotiske kærlighed og i kærligheden til vores børn. Vær med, når filosof og prodekan, Anne Marie Pahuus, udfolder kærligheden, der spænder vidt - fra passion til venskab, fra lykke til lidelse – og som både kan overvinde alt og være kilde til evige sorger. Glæd dig til en formiddag i kærlighedens tegn, for som både Paulus og alle tiders popsangere ved: Størst er kærligheden!

v/Anne Marie Pahuus, filosof og prodekan, Aarhus Universitet

Onsdag 15.01.25

09:30 – 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- og kulturformidling v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag A – fortsat

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 21:00

Korv/Lærke Eller, højskolelærer

Torsdag 16.01.25

09:30 – 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

14:00 – 15:00

Mulighed for fordybelse

15:00 – 17:00

Tekstil-identitet og farvernes verden v/Ruth Duggan, højskolelærer

19:30 – 21:00

Kursist-aktivitet

Fredag 17.01.25

09:30 – 11:00

Tænkepause

I Lyt! v/Jacob Ridderberg, højskolelærerII Læselyst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Poetisk broderi v/Petrine Kjær, højskolelærer

IV Yoga v/Lærke Eller, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 - 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 20:30

Sangaften

Højskolesangbogen er dansk – men ikke kun dansk. Der er afsnit med nordiske, tyske og engelsksprogede sange. Vi vil som afslutning af ugen synge fra forskellige verdenshjørner og se, om der er identitet i sangene. Om musikken er et universelt sprog eller udtryk for en folkesjæl?

v/ Ursula Dieterich-Pedersen, forstander og Lærke Eller, højskolelærer

Lørdag 18.01.25

08:30 – 09:30

Morgenmad

09:45 – 13:15

Ekskursion: Nationalpark Vadehavet og Østerstur til Rømø

Vi sætter kursen mod Vadehavsøen Rømø, der ligger i Nationalpark Vadehavet og har en fortid som hjemsted for kommandører på hvalfangerskibe. I dag er øen præget af turisme, men har en vidunderlig natur og her findes store koncentrationer af østersbanker, som blotlægges ved lavvande. Vi skal ved lavvande (max. ca. kl. 10.06) kun få hundrede meter ud på vaden for at finde østers. Vi plukker, så der er smagsprøver nok til alle, der har lyst. Husk praktisk vind- og vandtæt tøj og tætsiddende gummistøvler.

Skulle vejrforholdene være sådan at turen ikke er mulig at gennemføre, så erstattes ekskursionen af en tur til Tønder.

Turen ledes af Elise Hvelplund Brink og Anja Kjølby, højskolelærere

Resten af dagen står til fri disposition

Søndag 19.01.25

09:00 – 10:00

Brunch

10:30

Mulighed for at deltage i gudstjeneste i Klosterkirken

Mulighed for kursist-aktiviteter

Mandag 20.01.25 Inspiration

09:30 - 11:45

Det malede værelse i Mantua

Den italienske maler, Andrea Mantegna (1431-1506) fik i 1473 til opgave at udsmykke et rum i fyrst Ludovico Gonzagas Palazzo Ducale i Mantua. Her skildrer Mantegna fyrstefamiliens medlemmer og andre fornemme gæster, bl.a. kong Christian den 1. Den danske forfatter Inger Christensen (1935-2009) udgav i 1976 på Brøndums Forlag ”Det malede værelse, en fortælling fra Mantua”, hvor hun via tre forskellige indfaldsvinkler giver indblik i det myldrende liv omkring maleriets tilblivelse. I fortællingen sættes maleriets figurer så at sige i bevægelse og får nyt liv. Tag med på opdagelse i det malede værelse via Mantegnas billeder og Christensens ord og funder over, hvad der mon gemmer sig bag livets forhæng.

v/Anja Kjølby, højskolelærer

14:00 - 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

Friaften

Tirsdag 21.01.25

09:30 - 11:45

Samtale Salon III

I Guidet fælleslæsning v/Anja Kjølby, højskolelærer

II Filosofisk Forum v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

III Parlamentet v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

14:00 – 16:00

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærerV Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 - 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 21:30

Leonard Cohen koncertforedrag: Troen, ordet, kroppen og sangen.

Canadiske Leonard Cohen (1934-2016) var en sangskrivernes sangskriver, som slog bro mellem litteratur, religion, erotik, pop og folkemusik fra store dele af verden. Han var en produktiv og lun personlighed, som udviklede sig som performer gennem hele livet og konstant bearbejdede og skrev videre på sit sangkatalog. Et koncertforedrag om så væsentlig en figur som Cohen kommer ikke hele vejen rundt om manden og hans værk, men der er alligevel lagt op til to spændende timer om en sangskriver i en kaliber, hvor selv Bob Dylan måtte erklære sig som storfan – ikke mindst af Leonard Cohens fine melodier. Thomas Ulrik Larsen spiller selv en række Cohen-sange, både de uomgængelige klassikere og de obskure perler.

v/Thomas Ulrik Larsen, musikformidler, guitarist og sangskriver

Onsdag 22.01.25

09:30 – 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag A – fortsat

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 21:00

Korv/Lærke Eller, højskolelærer

Torsdag 23.01.25

09:30 - 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

1 4:00 – 15:00

Mulighed for fordybelse

15:00 – 17:00

At skrive en kogebog

Vi har mange kogebøger på vores hylder. Men hvordan bliver en kogebog til fra første tanke til en endelig opskrift. Hvilke overvejelser gør Anika sig, når hun skriver kogebøger. I foredraget vil hun komme ind på hendes tanker om mad, den danske madkultur, hvor

hendes store interesse for mad, sundhed og bæredygtighed kommer fra, og ikke mindst vil hun tage jer med i maskinrummet og fortælle om processen bag det at skrive en kogebog. Forhåbentlig vil vi være klar til at præsentere højskolens nye kogebog, som Anika har arbejdet på i 2024.

v/Anika Karlsen Thor, kok, højskolelærer og kogebogsforfatter

19:30 – 21:00

Kursist-aktivitet

Fredag 24.01.25

09:30 – 11:00

Tænkepause

I Lyt! v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

II Læselyst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Poetisk broderi vPetrine Kjær, højskolelærer

IV Yoga v/Lærke Eller, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 - 17:00

Mulighed for fordybelse

Aftenen står til fri disposition

Lørdag 25.01.25

09:00 – 10:00

Brunch

Dagen står til fri disposition

Søndag 26.01.25

09:00 – 10:00

Brunch

10:30

Mulighed for at deltage i gudstjeneste i Klosterkirken

Mulighed for kursist-aktiviteter

Mandag 27.01.25 Inspiration

09:30 - 11:00

Samtale Salon IV

I Guidet fælleslæsning v/Anja Kjølby, højskolelærer

II Filosofisk Forum v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

III Parlamentet v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 - 17:00

Mulighed for fordybelse

Friaften

Tirsdag 28.01.25

09:30 - 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag A – fortsat

19:30 – 21:00

At diskutere er at tænke sammen

Den offentlige debat – i tv, radio, aviser, netmedier og sociale medier – er ofte forurenet med mundhuggeri, mudderkast og falske konflikter. Med afsæt i en diagnosticering af tilstanden i dominerende debatfora viser journalist Kurt Strand, hvordan unødig grøftegravning optrapper konflikter i samfundet og hvad der kan forandre den måde, vi taler med hinanden på. Vi undersøger, hvordan den offentlige debat kan blive mere dialogsøgende, konstruktiv og måske endda resultere i løsninger, hvis vi tager opgaven som borgere i et demokratisk samfund alvorligt. Det hele begynder nemlig med os selv og med de publicistiske medier som aktive medspillere og moderatorer. Og der er mange gode eksempler både i Danmark og andre lande, som viser betydningen af en mindre konfronterende debat.

v/Kurt Strand, journalist, foredragsholder og forfatter

Onsdag 29.01.25

09:30 – 11:45

Valgfag A

I Keramik v/Tue Winther, højskolelærer

II Kunst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Natur- & kulturvandring v/Elise Hvelplund Brink, højskolelærer

IV Skulptur v/Thomas Zickelbein, timelærer

V Tekstil v/Ruth Duggan, højskolelærer

14:00 – 16:00

Valgfag B

I Feminisme v/Lærke Eller, højskolelærer

II Film, Medier & Eksistens v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

III Filosofi v/Søren Rohman Sønderby, højskolelærer

IV Grafik v/Petrine Kjær, højskolelærer

V Moderne broderi v/Ruth Duggan, højskolelærer

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 21:00

Korv/Lærke Eller, højskolelærer

Torsdag 30.01.25

09:30 - 11:45

”Det er stort, det er dansk, det er dejligt”

Et filosofisk foredrag om identitet set gennem danske filmklassikere

Ovenstående citat er konklusionen fra Egon Olsen og Kjeld om slægten Løvenvolds forbindelse til de største og mest strålende kapitler i Danmarkshistorien. Med hvad vil det sige, at noget er dansk? Hvad er dansk identitet og hvordan er den blevet til? Hvad er vores forestilling om Danmark og hvordan skildrer vi denne forestilling? Med danske filosoffer og tænkere som Søren Kierkegaard, K.E. Løgstrup og Niels Bohr dykker vi ned i disse spørgsmål med særligt fokus på to af de helt store nationalklenodier fra den danske filmskat – Olsenbanden og Matador.

v/Kristian-Alberto Lykke Cobos, ekstern lektor i filosofi og Niels Wilde, ph.d. Århus Universitet samt mændene bag podcasten Matador reMix

1 4:00 – 16:00

Kunsten at forberede en udstilling

Efter et lille oplæg omkring udstillingsrum igennem tiderne gør vi i fællesskab klar til morgendagens fernisering og præsentation af værkstedsarbejde v/Anja Kjølby og de øvrige værkstedlærere

16:00 – 17:00

Mulighed for fordybelse

19:30 – 21:00

Kursist-aktivitet

Fredag 31.01.25

09:30 - 11:00

Tænkepause

I Lyt! v/Jacob Ridderberg, højskolelærer

II Læselyst v/Anja Kjølby, højskolelærer

III Poetisk broderi v/Petrine Kjær, højskolelærer

IV Yoga v/Lærke Eller, højskolelærer

14:00 - 16:00

Fernisering

Festlig eftermiddag, hvor vi vil dykke ned i ord, toner og billeder, når vi ferniserer 4 ugers frembringelser, tanker og refleksioner. Der vil være udstilling og præsentation af værker, korsang og meget mere.

v/højskolens lærere og kursister

16:00 – 17:00

Forberedelse til afslutningsaften

Vi hjælpes ad med at dække et smukt bord i spisesalen, kopiere festsange og finde højskolesangbøger, nogle vil måske skrive en lille tale eller forberede et indslag vores fælles afslutningsaften og man kan også lave en playliste, så vi kan danse de mørke timer væk sidst på aftenen.

18:30

Festmiddag og afslutningsaften

Vi sætter hinanden stævne og fejrer vores 4 uger sammen.

v/højskolens lærere og kursister

Lørdag 01.02.25

08:30 – 09:30

Morgenmad

09:30 – 10:30

Må din vej gå dig i møde

Vi mødes for at tage afsked og sig farvel og på gensyn v/Ursula Dieterich-Pedersen, forstander og Anja Kjølby, højskolelærer

*Ret til ændringer i programmet forbeholdes.


 

Priser

kr. 15.200   Prisen inkluderer månedens program, fuld forplejning og en seng i et enkeltværelse

kr. 13.200  Prisen inkluderer månedens program, fuld forplejning og en seng i et dobbeltværelse

kr. 250    Afbestillingsforsikring

 

 

Tilmelding

Lyder kurset som noget for dig, kan du tilmelde dig gennem vores online formular eller ringe til os på 7474 4040 og høre mere.

Vi glæder os til at se dig.

Forrige
Forrige
28. december

Nytårskursus 2024/25

Næste
Næste
23. marts

Natur og Menneske: Natursyn, iagttagelser og vandringer samt Sort Sol over marsken